Olofsfors AB säkrar vägarna inför Rally VM 2022

17 februari 2022

Petter Solberg 3-faldig världsmästare har lämnat över till sin son Oliver Solberg som nu är det stora framtidslöftet, endast 20 år gammal. Oliver kör för Hyundais Rally Team och spås en lysande karriär. 10 000 mil i bil varje år i olika världsdelar, skiftande vägunderlag och en mängd olika förutsättningar, gör att Oliver har stor erfarenhet av hur en bra Rallyväg ska se ut och vad som är optimalt vägunderlag.

Rally VM i Umeå, den 24-27 februari, avgörs på fina vintervägar med snö och is. Ett antal olika lokala entreprenörer kommer att jobba dygnet runt för att hålla vägarna i bra skick under Rally VM. Olofsfors vägstålsprodukter används flitigt i detta arbete och som tillverkare i närområdet, har man en stark ställning på den lokala marknaden.

Thomas Rådström, svensk rallylegend med 10 års erfarenhet och fyra pallplatser från den globala
”Rally – cirkusen”, som fabriksförare, vet hur viktigt det är med ett bra underlag och hur bra vinterväghållning ska se ut. Han är själv väghyvelförare liksom hans far och farfar.

– Det ställdes hårda krav på ett vinterrally i Sverige, därav flyttade Rallyt från Värmland, upp till Umeå. Testvägarna, samt även de kommande Rallysträckorna, som i dag är stängda för träning, har lovordats av båda testteamen Hyundai och Toyota, berättar Thomas Rådström.

Rådström har i dag en unik kompetens, med att upprätta vintertester och koordinera aktiviteter. Detta för att få maximala förutsättningar inför rallyt, för i det här fallet, Hyundai och Toyota. Ett annat välkänt ansikte för entreprenörer och väghållare både i Sverige och utomlands är Curt-Ove Wiklund, med en mästartitel i konsten att köra väghyvel och ofta anlitad som demoförare av Olofsfors på olika platser i världen.

Olofsfors speciella Sharqteknik är det arbetssätt hyvelförare i Sverige kör efter, men den är inte lika självklar i andra länder.

– Jag har agerat demoförare i bl a Central Europa, Australien, Nordamerika, Ryssland, Turkiet med flera. Det är en speciell körteknik, tillsammans med slitstarka och kvalitativa produkter som Olofsfors vägstål, som gör att vägresultatet blir det bästa, säger Curt-Ove Wiklund.

Olofsfors patenterade V200, är ett uppskattat vägstål som har funnits på marknaden ett par år nu. Det är tunt stål och ett av de vassaste för kompakt snö och is.

– Kombinationen rätt skärvinkel, där man pendlar mellan 55-70 grader och med, i det här fallet V200 och dess unika egenskaper, minskas friktionen mot vägbana. Man spar därmed bränsle, vilket är av stor betydelse i dessa tider med de ökade kostnader för drivmedel, säger Curt-Ove Wiklund.

Curt-Ove Wiklund
Curt-Ove Wiklund visar Olofsfors patenterade V200 vägsstål som är tunt och extremt vass. Stålet ger en bra struktur och gör rent utan genomsläpp.


Olofsfors AB är marknadsledande i Skandinavien på just vägstål för vinterväghållning. Olofsfors tillverkar alla sina vägstålsprodukter i nordiskt återvunnet stål och ställer höga miljökrav på sina leverantörer.

– ”Den gröna aspekten” på vägstål och slitstål i allmänhet blir alltmer viktig. Vi har en mängd olika stål i vårt sortiment och samtliga produkter är designade, utvecklade och tillverkade inom den egna koncernen, säger Erik Sollén, Marknadsdirektör för affärsområde Slitstål på Olofsfors.

Olofsfors driver sedan ett år tillbaka, ett projekt med bl.a LTU, Luleå Tekniska Universitet, där de tillsammans utvecklar framtidens generation av vägstål som förutom den alltmer viktiga miljöaspekten också ställer höga krav på livslängd och hastighet.

– Vi är mycket stolta att se Olofsfors vägstål användas för att hålla vägarna till Rally VM i ett säkert och bra skick med tanke på de krav som förarna ställer på säkerhet, friktion och framkomlighet, säger Erik Sollén.

Oliver Solberg VM Rally 2022
Peter Andersson från Olofsfors AB tillsammans med Oliver Solberg i bilen och Thomas Rådström som gör tummen upp för testkörningen.


Läs mer om Eventet: RALLY SWEDEN

För frågor eller mer information, vänligen kontakta:

Erik Sollén
Marknadsdirektör, affärsområde Slitstål
Telefon: 070-611 96 20 • E-post: erik.sollen@olofsfors.se

Maria Öhman
Marknadsföringsansvarig
Telefon: 0930-397 01 • E-post: maria.ohman@olofsfors.se

Koncernen P. Wikström J:r AB har ca 320 anställda och en omsättning på omkring 800 Mkr.
I koncernen ingår, förutom Olofsfors och dess systerbolag, även Iggesund Forest AB, Alab Aluman AB och Grader Service OÜ. Olofsfors har tre säljbolag i Finland, ett i Tyskland, Ryssland och Kanada.
Olofsfors kärnvärden är: Kunskap, Kvalité och HållbarhetPå bilden från vänster: Curt-Ove Wiklund, Peter Andersson, Petter Solberg, Roger Jonsson, Oliver Solberg, Erik Sollén och Thomas Rådström.
På bilden från vänster: Curt-Ove Wiklund, Peter Andersson, Petter Solberg, Roger Jonsson, Oliver Solberg, Erik Sollén och Thomas Rådström.

Olofsfors AB

Telefon: 0930-396 00
E-post: order@olofsfors.se
Adress: Olofsfors AB
Olofsfors 11
SE-914 91 Nordmaling, SE

Karta

Söker du en kontaktperson?