Olofsfors vill rädda räddarna

11 december 2020

Olofsfors vill rädda räddarna

Trots att man som brandman löper dubbelt så hög risk att drabbas av cancer kombinerar många sitt fasta jobb med att rädda andra. På Olofsfors AB arbetar i dag 6 deltidsbrandmän.

November är prostata- och testikelcancerns månad, då många genom mustaschkampen och andra insamlingar visar sitt stöd för de drabbade. Forskning visar att brandmän bland annat löper dubbelt så stor risk att drabbas av testikelcancer än andra yrkesgrupper och i USA klassas det som arbetsskada, detta enligt insamlingsstiftelsen Brandmännens Cancerfond.

—   ”Vi kände att vi måste försöka göra något för oss själva, för att sprida budskapet och att öka medvetenheten hos allmänheten. Väcka frågor, få folk att förstå hur cancerframkallande brandröken är”, säger Tobias Sikström, Robotoperatör på Olofsfors och 14 år som brandman.

Brandfacket i Nordmaling jobbar med ständiga förbättringar för ”friska brandmän” och har startat en egen insamling till förmån för brandmännens cancerfond. De har under december månad tryckt upp T-shirts där pengarna från försäljningen, oavkortat kommer att gå till fonden som arbetar för forskning och utveckling av produkter för brandmännens säkerhet. Fonden bildades med syfte att förhindra och förebygga förekomsten av cancersjukdomar som är kopplade till arbetet som räddningspersonal.

1/4-del av Nordmalings brandmän jobbar på Olofsfors AB

Nordmalings Kommun har i dag 24 deltidsbrandmän, varav 6 st i dagsläget jobbar på Olofsfors AB. 
Olofsfors är ett av företagen i kommunen som stöttar insamlingen.

—   ”De deltidsbrandmän som är anställda hos oss har en viktig roll att fylla även om de snabbt måste lämna arbetsplatsen vid larm. Deras kunskap och säkerhetstänkande är också till hjälp för oss i industrin samt vid våra interna brandövningar och utbildningar. Vi vill givetvis stötta våra brandmän genom att medverka till denna insamling, säger Göran Nyberg, VD på Olofsfors.

Varför jobbar man som brandman när man vet att det är så farligt för hälsan?

—   ”Känslan man får i kroppen efter att man gjort något bra, när någon överlever en svår brand eller olycka är obeskrivlig. Man blir varm i kroppen”, säger Robin Strömberg, bandoperatör på Olofsfors och 10 år som brandman. ”Man tar med sig de bra sluten och inte de dåliga, annars hade man nog inte orkat fortsätta. Att rädda en människa ger sinnesro”, avslutar Strömberg.


Läs mer om stiftelsen: www.brandmannenscancerfond.se

För att köpa en T-shirt kontakta Robin Strömberg eller Tobias Sikström nedan eller lämna din gåva via Swish på: 070-617 19 55.

Alla bidrag är värdefulla, hjälp oss att rädda räddarna!

Frågor eller för mer information, vänligen kontakta:

Maria Öhman
Marknadsföringsansvarig

Telefon: 0930-397 01
E-post: maria.ohman@olofsfors.se

Robin Strömberg
Bandoperatör
Telefon: 070-534 71 02
E-post: robin.stromberg@olofsfors.se

Tobias Sikström
Robotoperatör
Telefon: 070-617 19 55
E-post: tobias.sikstrom@olofsfors.se

Olofsfors AB har ca 140 anställda och företaget arbetar med försäljning och tillverkning inom två affärsområden: Band och slirskydd till gummihjulsburna maskiner samt slitstål till entreprenadmaskiner. Kunderna återfinns i nästan alla världsdelar. Huvudkontoret är etablerat i Olofsfors i Nordmalings kommun och här sker även tillverkningen. Företaget har en omsättning på ca 400 Mkr. Olofsfors kärnvärden är: Kunskap, Kvalité och Hållbarhet.

Olofsfors AB

Telefon: 0930-396 00
E-post: order@olofsfors.se
Adress: Olofsfors AB
Olofsfors 11
SE-914 91 Nordmaling, SE

Karta

Söker du en kontaktperson?