Hårdhetsmätning

Hårdhetsmätning av härdat stål kräver utrustning av hög kvalitet och noggranna förberedelser för att få ytan spegelblank, för korrekt mätning.

Hårdhetsmätning förfarande

1. Välj testbit

Testbiten måste vara minst 8 gånger tjockare än avtryckningsdjupet.

2. Skär testbiten

Testbiten skall kapas utan värmepåverkan på testbiten. Om testbiten hettas upp över 160 °C / 320 °F blir testresultatet felaktigt. Värme över de godkända temperaturerna skadar stålets hårdhet.

3. Polera testytan

Testytan måste poleras till närmast spegelblank, fri från oxid, innan testet kan starta. Se exempel nedan på korrekt förberedd yta:

                          Inte OK                                                OK
Polera testytan

4. Välj rätt testutrustning

Testutrustningen måste vara speciellt tillverkad för test av härdat stål. Se exempel nedan:

 

Testet utförs genom att applicera en specifik sfärisk kraft på den förberedda ytan. Indragningsdiameterns bredd anger hårdheten. Se exempel nedan:

Brinell Hardness Test

Testet skall utföras med en kalibrerad Brinell testutrustning. Genom att slå in en 10 mm hård metallkula 0,5-1 mm ner under ytan med en kraft på 3 000 kg. Vinkeln måste vara 90 grader mot testytan.

OBS!!!

Bärbara, manuella testutrustningar är inte tillräckligt exakta för att få ett pålitligt testresultat och är därför inte tillförlitliga som mätutrustning. Se exempel nedan:

   

Spara ned instruktionen i Pdf-format här.

 

Olofsfors AB

Telefon: 0930-311 40
E-post: order@olofsfors.se

Karta

Söker du en kontaktperson?

Cookies

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till cookies.